kosmetyczni.pl Linkedin kosmetyczni.pl Facebook
pl
lip
2017
Kolejne projekty zmian ustawy o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów – KOSMETYCZNI.PL przekazują stanowisko branży do Ministerstwa Finansów
Sukces Związku – przyjęcie części postulatów w nowym projekcie ustawy
Na stronie Rządowego Centrum Legislacji zostały zamieszczone 2 projekty ustaw o zmianie ustawy o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów:
  • projekt 1 z dnia 24 czerwca 2017 roku
  • projekt 2 z dnia 17 lipca 2017 roku
Głównym celem pierwszego jest wprowadzenie nadzoru elektronicznego nad przewozem towaru ujętego w ustawie za pomocą systemów satelitarnych. Ten projekt dotyczy tylko zmian w aspekcie geolokalizacji.
Drugi projekt, poza drogowym, wprowadza nadzór nad transportem kolejowym, w związku z czym ustawa ma zmienić nazwę na Ustawa o systemie monitorowania przewozu i obejmować zarówno transport kolejowy i drogowy. Projekt ten wprowadza również zmiany do ustawy, o które wcześniej postulował Związek.
Niewątpliwym sukcesem Związku jest fakt, że dzięki podjętym działaniom kolejny projekt nowelizacji uwzględnia część zaproponowanych przez Związek poprawek. W pierwszym projekcie przyjęte postulaty to np. rezygnacja z klasyfikacji PKWiU, ograniczenie obowiązku monitorowania do wyrobów akcyzowych (dla kodów CN 2905 i CN 3824), odstąpienie od nakładania kar za błędy, których wynikiem nie jest uszczuplenie podatkowe. W drugim zaś, zrezygnowano ze zmian wprowadzonych do definicji działalności gospodarczej oraz umożliwiono zgłoszenie kilku towarów o różnych kodach CN w jednym zgłoszeniu.
Niestety nie uwzględniono wszystkich postulatów Związku, a Ministerstwo Finansów postanowiło nie konsultować dalej  tego projektu.
Jednakże, Związek mimo wszystko postanowił przekazać do Ministerstwa Finansów stanowisko, w którym raz jeszcze postuluje o wprowadzenie do projektu nowelizacji poprawek, które są istotne dla efektywnego stosowania w praktyce obowiązków wynikających z ustawy.
Szczegółowe informacje oraz kluczowe zmiany wprowadzane przez obydwa projekty zostały przekazane firmom członkowskim Związku w mailingu bezpośrednim.
W razie pytań lub wątpliwości biuro Związku pozostaje do Państwa dyspozycji.
Tagi:

Zobacz więcej tagów